Benvinguts a Les Veus d'Amílcar

Aquest és un espai creat per estudiants i destinat a totes les persones que desitgen compartir les seves idees i pensaments en diverses seccions emocionants. Hi trobareu una varietat d'articles apassionats i creatius de persones que volen compartir les seves experiències i coneixements en diferents temes. Des de tecnologia i ciència fins a cultura i entreteniment, Les Veus d'Amílcar és un espai d'acollida i diàleg per a tothom qui vulgui connectar i inspirar-se mútuament.

13 d’abril, 2023

Els bacteriòfags, els nous salvadors de la humanitat

Des de fa mil·lennis, la humanitat ha tingut un gran enemic en comú que posava en perill la salut de milers de persones, i amenaçava de reduir dràsticament la població de regions senceres: els bacteris. Recentment, aquests éssers microscòpics han mostrat resistència als antibiòtics, que tant han revolucionat la nostra societat i manera de viure a partir del segle XX, tornant a posar en perill milers de vides. Per sort, hi ha un altre conjunt d'éssers diminuts que poden donar-nos un cop de mà: els virus bacteriòfags, els nous salvadors de la humanitat.


Algunes espècies de bacteris causen malalties com la gonorrea, la tuberculosi o el tètanus, que són potencialment mortals pels humans si no es tracten correctament. La invenció dels antibiòtics, com la penicil·lina, el primer a descobrir-se, va suposar un gran canvi i millora en les condicions de vida de la humanitat en conjunt, ja que vam passar d'haver-nos de defensar d'aquestes malalties quasi exclusivament amb el nostre sistema immunitari, fet que solia suposar la mort en la gran majoria de casos, a poder contraatacar amb una eina molt útil i eficient.


Els bacteris que provoquen aquestes malalties cada cop comencen a presentar més resistència als tractaments amb què els combatem, és a dir, han evolucionat de manera que no els hi afecten els tractaments bactericides suposant de nou un perill per a tots nosaltres. Això és degut, en part per la impressionant capacitat d'adequar-se a condicions adverses d'aquests éssers, però també per l'excés de consum d'antibiòtics per a símptomes com la febre o el mal de cap, fet que s'ha estès com a pràctica comuna en l'última dècada, quan realment no necessiten aquests tipus de tractaments. D'aquesta manera, les malalties que actualment semblen d'un segle enrere i que ja no suposaven un perill, poden tornar a ser un greu problema per a la salut mundial.


Tot i això, encara hi ha una esperança que pot tornar a donar-nos una important avantatge per combatre els bacteris: els bacteriòfags. Aquests éssers són un tipus de virus que, a banda de la concepció de perill que hi ha estesa sobre els virus, ataquen únicament a bacteris. Tota la seva fisiologia està dissenyada per atacar bacteris, fent-los completament inofensius per a altres éssers vius, com els humans. Aquesta característica fa que siguin l'arma perfecta contra els bacteris, de fet, els bacteriòfags són considerats uns dels éssers més mortífers de tota la terra.


En conclusió, els virus bacteriòfags poden ser la nostra salvació d'aquí a no gaire temps, ja que són els "depredadors naturals” dels bacteris. De fet, aquests éssers ja s'havien descobert a inicis del segle XX, però l'aparició dels antibiòtics va fer que s'abandonessin com a via per tractar malalties bacterianes a la gran majoria de països, tot i que sí es van utilitzar i desenvolupar tractaments a països com Rússia, l'URSS en aquells temps, o Polònia, amb força èxit.


Escrit per Bernat Casanova (B2C)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada