Benvinguts a Les Veus d'Amílcar

Aquest és un espai creat per estudiants i destinat a totes les persones que desitgen compartir les seves idees i pensaments en diverses seccions emocionants. Hi trobareu una varietat d'articles apassionats i creatius de persones que volen compartir les seves experiències i coneixements en diferents temes. Des de tecnologia i ciència fins a cultura i entreteniment, Les Veus d'Amílcar és un espai d'acollida i diàleg per a tothom qui vulgui connectar i inspirar-se mútuament.

13 d’abril, 2023

L'assetjament escolar a les escoles catalanes: el problema vigent

Els efectes nocius de l'assetjament escolar en els infants i les maneres d'aturar-lo.


A les escoles catalanes, l'assetjament escolar, o bullying, és un problema amb què molts nens han de bregar. Es descriu com un comportament que perjudica una persona que és incapaç de protegir-se a si mateixa de manera repetida i intencionada. L'assetjament no només perjudica la salut mental i física dels alumnes, sinó que també pot entorpir la capacitat d'aprendre i créixer com a persones. A més, els efectes a llarg termini de l'assetjament poden repercutir negativament en el benestar mental i emocional de les persones que en pateixen.


Segons dades publicades recentment, més del 20% dels estudiants han patit algun tipus d'assetjament mentre assistien a l'escola. Es tracta d'un problema important a què s'enfronten centenars de joves a Catalunya. Les xifres són preocupants i posen en relleu la rapidesa amb què cal acabar amb aquest comportament.


L'assetjament pot prendre moltes formes diferents, incloent-hi l'abús verbal, la violència física, la intimidació a les xarxes socials i les amenaces. A causa de la manca de conscienciació i prevenció, la prevalença d'aquesta pràctica està molt estesa i sovint passa desapercebuda. Aquestes situacions poden ser esfereïdores, i prevenir-les és crucial per a l'educació i el benestar dels joves.


A les escoles es requereixen mesures de prevenció i intervenció contra l'assetjament. Els professors i altres membres del personal han de rebre formació per reconèixer i controlar aquestes situacions. A més, cal crear centres de suport i assessorament per als estudiants afectats i difondre iniciatives de sensibilització i prevenció a tot el sector educatiu.


A part, aquest assetjament pot tenir repercussions importants que repercuteixen significativament a la vida dels joves. Nombrosos adolescents assetjats experimenten baixa autoestima, desesperació, ansietat i, en alguns casos, pensaments suïcides. A més, l'assetjament té el potencial de perjudicar el creixement social de l'estudiant així com el seu èxit acadèmic. Per la qual cosa,  és un tema complicat amb moltes facetes, però no es pot desentendre. Per tant, per poder garantir que tots els alumnes assisteixin a l'escola en un entorn segur i cortès, les escoles, les famílies i la societat en conjunt han de col·laborar. 


En altres paraules, l'assetjament escolar és una epidèmia que continua estenent-se i cada cop és més freqüent. És hora d'actuar per posar fi a aquesta pràctica i oferir als alumnes l'oportunitat de prosperar i madurar en un entorn positiu d'aprenentatge.


Escrit per Pau Altimira (B2C)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada