Una de les creences més difoses sobre el cervell defensa que només utilitzem un petit percentatge de la seva capacitat, que seria tan sols un 10%. També és molt conegut el mite que atribueix a les persones amb una intel·ligència superior l'activació de més àrees cerebrals.
Freqüentment, es relaciona l’ús de més àrees cerebrals amb la intel·ligència, afirmació que la neurociència ha desmentit. També, molts asseguren que si fóssim capaços de fer servir tot el cervell tindrien major i millors capacitats, fins i tot, arribarien a conquistar facultats psíquiques com la telepatia.
En realitat, utilitzem el 100% del nostre cervell, aquest suposa el 2% del pes corporal i el 20% de l'energia consumida. I és més encertat esmentar que tan sols coneixem un 10% del nostre cervell. Si tan sols empréssim una part del cervell, l'altra part estaria desactivada, fet impossible pel fet que gràcies a l'evolució la gran part de les nostres funcions estan molt ben desenvolupades i aquesta eficiència ens permet realitzar-les la gran part del temps.
Una altra explicació d’aquesta confusió és que les neurones componen aproximadament el 10% de cèl·lules nervioses, mentre que la resta són cèl·lules glials (aquestes cèl·lules exerceixen la funció de suport de les neurones). Per aquest motiu molta gent pensa que només utilitzem una dècima part del cervell.
Altres estudis refuten aquesta creença. Demostren que si només féssim servir el 10%, aleshores les lesions que es produeixen a l’altre 90% no afectarien el rendiment de l'òrgan. També, proves tomogràfiques per emissió d’imatges per ressonància magnètica revelen que tot el nostre cervell continua funcionant i en els estudis metabòlics que permeten visualitzar les zones actives del cervell no s'obtenen imatges en blanc, fet que demostra que si hi ha activitat cerebral a tot el cervell.
En conclusió, l’afirmació que només fem ús d’un 10% del nostre cervell és una creença que parteix de la població per falta d’informació. Com va dir Albert Camus “els mites tenen més poder que la realitat”, aleshores per poder evitar aquestes confusions, s’ha de mantenir a la societat informada i vigilar molt amb els neuromites, que només ens allunyen de la realitat.
Escrit per Lucia Arrayás (B2C)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada